Van keukenverkoper tot recruiter, wat merkte ik?

Van keukenverkoper tot recruiter, wat merkte ik?

Ik neem jullie graag mee achter de schermen van deze carrièreswitch

In het afgelopen jaar kreeg ik vaak de vraag: “Van keukenverkoper naar recruiter, wat merkte ik?”. Om deze vraag te beantwoorden, neem ik jullie graag mee achter de schermen van deze carrièreswitch.

Een van mijn levensmotto’s is “you only live once so live it”. Dit motiveerde mij om de vertrouwde omgeving van de keukenshowroom te verlaten en een sprong in het diepe te wagen. Het achterlaten van mijn ontworpen showroom en warme relaties bracht nieuwe ervaringen met zich mee. Plotseling had ik vrije weekenden en feestdagen, meer tijd om met mijn vrouw door te brengen. Nieuwe werkzaamheden gaven me energie, waarbij de automatische piloot werd uitgeschakeld en ik zelf de koers moest bepalen.

De basisprincipes blijven hetzelfde

Wat ik vooral ontdekte, is dat de basisprincipes van het vak hetzelfde blijven, zij het met verschillende doelen. Het doel mag dan anders zijn, maar de weg ernaartoe vertoont opvallende gelijkenissen. Of ik nu met een klant aan tafel zat voor een keukenontwerp of met een kandidaat voor een recruitmentgesprek, het startpunt was altijd een specifiek doel en vraagstuk. Voorheen ging het over ruimte, planning, stijl, en budget. Nu draait het om salariswensen, reistijd, werkvoorkeuren, ervaring, en lange termijnambities. De vragen zijn veranderd, maar het doel blijft identiek: relevante informatie vergaren voor de perfecte match.

Verkoop jezelf, verkoop het bedrijf, verkoop het product

De mantra die ik ooit leerde – verkoop jezelf, verkoop het bedrijf, verkoop het product (keuken of kandidaat) – blijft onverminderd relevant. Vertrouwen, zowel van de klant als de kandidaat, blijft cruciaal in beide rollen.

Terugkijkend op mijn basis, van keukenverkoper naar recruiter, merk ik dat vertrouwen en eerlijkheid nog steeds de fundamenten vormen. Persoonlijke aandacht en het stellen van de juiste vragen blijken nog steeds de sleutel tot het bereiken van het einddoel.

Maak kennis met Wouter

“Waarom het hier zo leuk is? Korte lijntjes, vrijheid en verantwoordelijkheid die je krijgt. Iedereen is gelijk, we zijn echt een (h)echt team!”

Wouter is een creatieve, commerciële geest die gewend is om oplossingsgericht te denken. Hierboven zie je zijn kijk op zijn carrièreswitch.

Wouter Kuster

Recruitment Consultant

06 33 18 13 77