De zomervakantie staat voor de deur!

De zomervakantie staat voor de deur!

Tips om werkstress tijdens de vakantie te voorkomen

Werkstress en vakantie in één zin. Dat hoort niet, zou je denken. Uit onderzoek blijkt echter dat de helft van alle Nederlandse werknemers zijn of haar werk meeneemt op vakantie. Bijna een kwart van alle werknemers checkt regelmatig hun zakelijke e-mail. Ongeacht of je ook een antwoord stuurt .. je hoofd is al bij het werk. Voor sommigen geeft het rust omdat ze hierdoor het gevoel hebben dat zaken goed worden afgehandeld en vinden het fijn om op de hoogte te blijven. Andere vakantiegangers krijgen hiervan juist de zenuwen, waardoor ze niet optimaal kunnen genieten van hun vakantie.

Wat voor jou ook het beste werkt op vakantie, onderzoek wijst uit dat het belangrijk is om regelmatig te ontspannen, met als hoogtepunt ontstressen op vakantie. Een vakantie zou juist een break moeten zijn van je dagelijkse beslommeringen, waaronder het werk. Hoe doe je dat? Ontspannen en je werk loslaten? En dan het liefst ook nog iets eerder dan dag zeven.

We geven je hierbij enkele tips om ervoor te zorgen dat je weer fris en opgeladen terugkomt van vakantie

  • Draag je werk zo goed mogelijk over. Maak ruim van te voren al een lijst met zaken die tijdens je vakantie opgepakt moeten worden door collega’s. Bespreek dit ook met de betreffende collega’s en zorg ervoor dat zij goed weten wat er van hen verwacht wordt. Geeft tevens aan waarvoor ze wel, en vooral ook niet contact op kunnen nemen. Je bent tenslotte met vakantie.
  • Informeer klanten en collega’s. Geef bijtijds aan wanneer en voor hoe lang je op vakantie bent en met wie ze contact op kunnen nemen als jij er niet bent. Stel tijdens je vakantie ook je afwezigheidsmelder van je mailbox in. Zorg dat hier duidelijk staat dat je met vakantie bent en de binnenkomende mailtjes niet kunt beantwoorden.
  • Als je toch wilt werken: kies een specifiek moment en werk verder niet. Communiceer dit eventueel ook met je collega’s. Uit onderzoek van Jessica de Bloom (arbeids- en organisatiepsycholoog, auteur van “De Kunst van het Vakantievieren”), blijkt dat mensen goed uitrusten en een vakantie geslaagd noemen als ze hun vrije tijd zelf mogen invullen. Dus zolang het je eigen keuze is kan het geen kwaad af en toe een zakelijk telefoontje te plegen of een mail te beantwoorden. Autonomie en ongedwongenheid is hierbij de sleutel tot ontspannings-succes.
  • Vertrek opgeruimd en uitgerust op vakantie. Ruim je werkplek op voor je met vakantie gaat. Werk alle “losse eindjes” weg of draag deze zorgvuldig over. Meestal werk je daarnaast door tot de allerlaatste dag en voer je de druk voor jezelf hoog op om alles bijgewerkt te krijgen. De kans is groot dat je dit tijdens je vakantie zult moeten bezuren. Veel mensen voelen zich de eerste vakantiedagen na een drukke werkperiode niet lekker. Dit komt zo vaak voor dat er een officiële naam voor is: “vrijetijdsziekte”.
  • Weer aan het werk. De eerste dag na je vakantie reserveer je om je e-mails te lezen en telefoontjes te doen. Stel niet uit wat je meteen kunt afhandelen.
  • Onze favoriete tip; maak na je thuiskomst weer nieuwe vakantieplannen. Zo heb je meteen iets om naar uit te kijken en krijgt stress geen kans.

Je zou opgeladen en uitgerust terug moeten komen van een vakantie. Als de vakantie niet ontstressend heeft gewerkt voor je is er wellicht iets anders aan de hand. Heb je wel genoeg afstand van je werk kunnen nemen tijdens je vakantie? Wellicht heb je last van symptomen van een burn-out of bore-out. Laat het niet te ver komen en praat hierover met je leidinggevende. Wellicht is er een andere functie of takenpakket dat beter bij je past.

Wanneer je merkt dat je jouw ideale baan niet bij je huidige werkgever kunt vinden kun je advies vragen. DEECOO kan je helpen. Het is belangrijk dat je je thuis voelt bij een nieuw bedrijf en zijn cultuur. Daarom vragen wij door, zodat je uiteindelijk een nieuwe baan vindt die echt bij je past. Wij zijn geïnteresseerd in jouw verhaal; wie ben je, wat drijft jou, waar wil je naar toe. In een persoonlijk gesprek zoeken wij graag met jou naar jouw technische droombaan. Een baan die bij jouw talenten en ambities past, maar ook bij al je andere wensen.